Koolmees te gast bij Boeskoolbedje

Ook bij B&B Boeskoolbedje is het een bijzondere tijd. Geen gasten die we kunnen verwennen met een heerlijk ontbijtje, maar ineens hebben we toch een gast!

 

Volg hier de avonturen van onze VIP guest in de brievenbus!


Dag 45

Vandaag is de dag. De vogeltjes zijn uitgevlogen. Helaas hebben we het niet mogen zien. We stonden nietsvermoedend op en de vogeltjes waren er nog. Na het boodschappen doen troffen we het nest zo aan met als aandenken een mooi poepje in de brievenbus opening. De vogeltjes zijn groot geworden en wij moeten door met ons empty nest syndroom.

Dag 44

Wat een drukte in de brievenbus! Het kwettert alle kanten op en er worden vliegoefeningen uitgevoerd. We zien er nog geen een opstijgen maar de spieren worden getraind. En sorry voor de ontstane rode draad, maar check de foto, wat een voltreffer!

Dag 42

Dikke prop in beeld! Lekker aan de wandel door het verblijf.

Dag 41

Wat een ruimte nemen ze in beslag! Scroll terug naar de eerste dagen en verwonder je over de snelle groei van de kuikens.

Dag 40

Het zijn er nog steeds 8. Tellen met al die bewegende koppies is niet makkelijk, maar vandaag hebben we er toch echt 8 geteld. Ze beginnen goed in de veren te komen en lijken steeds meer op hun ouders.

 

Dag 38

Kijk naar het jong rechts. De oogjes zijn open! Ze houden ze nog wat dicht geknepen en natuurlijk wordt hun verenpak mooi zichtbaar. Je kunt de gele veertjes al goed zien.

 

Ze zijn ook weer aan de kruip geweest. Ze nemen nu het halve hok in beslag. Goed bezig!

 

En als je geen genoeg kan krijgen van het poepjes opruimen, moet je echt even naar het laatste filmpje kijken.

 

Dag 36

We hebben de krant gehaald! Klik hier voor het artikel.

Dag 35

De dag begint met een lichte paniek bij de gluurbuur. De jonkies hebben zich verstopt. Ze zitten onder de camera of in de hoek, maar niet meer in beeld. Terwijl de gluurder zich afvraagt hoe een camera te verplaatsen zonder de mezen te storen (niet dus), fikst moeder mees het probleem en werpt zich op de plukken takjes om ze weer plat te drukken en aan het einde van de middag verschijnen zowaar de jonkies weer in beeld. Geen perfect kommetje meer maar ja er is ook zoveel ruimte in deze villa.

Dag 35

Yes eindelijk een filmpje van de ontdekking over de koolmees: hoe een mees een poepje vangt! Daarna vliegt ze ermee weg om het uit het nest weg te gooien. Het filmpje was technisch niet helemaal ok, maar het belangrijkste staat erop. Check en geniet :-)

 

Dag 33

Een koolmees weegt ongeveer 18 gram. Een koolmezenei weegt 2 gram. In 15 dagen groeit een koolmees ongeveer een gram per dag. Mijn idee dat de koolmezen nu al 3x zo groot zijn als maandag (dag 26) klopt dus aardig.

 

Om dit voor elkaar te krijgen vliegen de koolmezenouders zo'n 30 keer per uur af en aan met allerhande beestjes. Als je goed kijkt zie je de eerste veertjes op de vleugels. Dit is trouwens ook de tijd dat niet alle meesjes even veel voer krijgen en het gaan halen, zegt google.

Dag 32

Uiteindelijk zijn er 8 jongen uit een ei gekropen. Kijk maar hoe groot ze al zijn! Ze hebben nu fluffy pluis haar op hun kop. Ze buitelen en kruipen over elkaar heen. Pa en ma vliegen af en aan met van alles, als het maar een beestje is.

 

Bij vertrek wordt er regelmatig een zakje poep meegenomen. Die plukken ze zo vanaf de achterkant van hun jong.

Dag 27

Gisteren zagen we nog een ei, maar nu lijken ze allemaal uit en zien we 6 koppies. Pa doet goed zijn best en komt af en aan met 'lekkers'. We zien dat de groene rups een favoriet is, net als iets wat lijkt op een torretje (?). Geen processierups, die eten ze pas als het moet. Die haren vinden koolmezen ook niet lekker.

Dag 26

Bijna goed gerekend. Gisteren middag was moeder koolmees al met een eierschaal in de weer en vandaag vielen we met de neus in de boter bij het starten van de camera. Kijk onderin het filmpje voor de eerste beelden van de jonkies! En pa koolmees meldde zich ook meteen met een heerlijk hapje.

Nog niet alle eitjes zijn uitgekomen, tot nu toe tellen we 3 koppies met overduidelijk bewijs in de foto (zie hieronder rechts).

Dag 25

Als we rekenen vanaf dag 12 dan zouden de eitjes rond 5 mei uit moeten komen, dus vanaf nu goed luisteren. De jonge vogeltjes kunnen al piepen in het ei. Met behulp van de eitand, een verhard bobbeltje op de bovensnavel, zullen ze zich een weg naar buiten pikken. En dan zijn ze nog kaal en blind dus zullen ze nog even letterlijk onder moeders vleugels blijven. Op de video is te horen dat papa koolmees al even checkt hoe ver het is.

Dag 19

Op het eerste fotootje hieronder is goed te zien dat koolmees veel talent heeft voor lekker slapen op het nest. Ze zet haar veren op en wordt een mooi bolletje pluis. De koolmees is 41 graden en houdt zo veel van deze warmte vast tussen haar veren.

Dag 15

Ultieme Zen TV, kijk naar een broedende merel. Zo af en toe wordt er wat gefrutst en gedraaid, beetje gepoetst en nog steeds af en toe even weg voor een toiletbezoekje en een hapje. Google zegt dat het broeden 2 weken duurt, dus in mei verwachten we vogeltjes uit het ei!

Dag 13

Gisteren bleef vogeltje al langer zitten op het nest en ook vandaag zien we haar vaker zitten. Leuke weetjes pikken we natuurlijk weer van het web. Het mannetje zal haar nu scherp in de gaten houden om ervoor te zorgen dat alle eitjes van hem zijn. Het bevruchten gaat ei voor ei, ook weer zoiets waar je niet over nadenkt.

 

Vogeltje verlaat nog regelmatig het nest voor een snack maar komt nu wel steeds binnen een paar minuten weer terug.

Dag 9
Het eerst eitje!! Misschien al wel 2 of 3, dus google had het goed en wij ook :-)

Dag 8

Volgens google zou het nest nu klaar moeten zijn en toen we vanmorgen keken zat vogel om 7.30 nog op het nest, vol verwachting klopt ons hart! Inmiddels is ze alweer uitgevlogen en worden er nog meer fijne mosjes en pluis aangevlogen, dus nog even geduld.

 

's Nachts slaapt koolmees op de eieren. Hoe voorkomt ze dat ze al uitgebroed worden? Goede vraag, waarschijnlijk duwt ze de eieren wat dieper naar beneden in het nest zorgt ervoor dat ze zo net koud genoeg bljiven.

Dag 5

Waar thuis werken al niet goed voor is. Alle tijd om onze nieuwe gast te observeren. Ligt ze nog steeds te slapen in de brievenbus? Inderdaad we zien haar bij het eerste daglicht wakker worden en uitvliegen. Alleen in de ochtend worden wat takjes en mos aangevoerd. De rest van de dag blijft ze weg. Rond 19.30 volgt hetzelfde ritueel van poetsen, nest nog wat ordenen en zichzelf lekker in het kuiltje draaien om te gaan liggen.

Dag 4

Een koolmees vrouwtje is te herkennen aan een dunne streep op de buik en het mannetje wordt er in de ogen van het koolmeesvrouwtje alleen maar aantrekkelijker op met een dikke streep. Nu lijken wij een soort unisex bewoner te hebben, maar volgens google bouwen vrouwtjes het nest, dus. Dat bouwen duurt ongeveer een week en dan legt ze een paar dagen elke dag een ei voordat ze gaat broeden (hé dat hebben we vaker gezien, bij onze kippen!).

 

Het lijkt erop dat onze mees ook slaapt in haar nieuwgebouwde nestje, zie het laatste filmpje van vandaag.

 

Dag 3

Terwijl we genieten van een heerlijke wandeling (dichtbij huis ;-)) vliegen de eerste meldingen van de bewegingsdetector binnen. Wat een mooi nest wordt het al!

Dag 1-2

Bij thuiskomst uit het werk even post uit de brievenbus halen. Er ligt wat mos en andere pruttel in de brievenbus, zo hard heeft het toch niet gewaaid? Oh, dit is net als vorig jaar: een vogel maakt een nest! 's Avonds even checken en ja we zien hem. Hij schrikt zich een hoedje en vliegt snel weg. Wat zullen we doen? Mos weghalen en vogel wegjagen?

 

Maar Ellen had net een nieuwe zaagmachine gekocht. Wat is mooier dan de volgende dag een nieuwe brievenbus te maken? Die hangen we ernaast en dan is deze tijdelijk voor de vogel.